Helse og velvære

« Jeg tror den viktigste livsoppgaven vi alle har fått, er å bli det beste av oss selv – uansett hvor vanskelig livet kan være »

– Kong Harald

Student+helse

Studenter har som regel et relativt begrenset budsjett – og i et hav av faste utgifter å mye annet gøy å bruke pengene på blir ofte helsen nedprioritert. Med dette innlegget vil vi opplyse deg som student om at du ikke trenger å betale et uoverkommelig beløp for å sjekke om alt står til som det skal og at det faktisk også finnes et stort utvalg av gratis-tjenester å benytte seg av. Studenthelse er viktig og nødvendig for å mestre hverdagen som student på en best mulig måte. 

 

SIO helsetjenester 

SiO helsetjenester består av leger, tannleger, rådgivere, behandlere og psykologer. De tilbyr også en rekke ulike kurs. SiO tar virkelig studenthelse på alvor! Under har vi valgt å ta med de vi ser som mest relevante:

Student lege Lege

Fire ulike timetyper:

  1. Vanlig legetime (oppmøte)
  2. Hastetime (oppmøte)
  3. Videotime (Google Chrome og Firefox)
  4. E-konsultasjon (med tekst)

 Rådgivning og behandling 

Kunne du trengt noen å snakke med? 

Sosionomer, psykologer, helsesykepleiere, pedagoger, psykiater og psykomotoriske fysioterapauter som alle har taushetsplikt. 

En time hos psykolog/rådgiver koster 100 kr (maks 300.kr i året)

 

Student kurs Kurs

På SIOs hjemmesider har de lagt ut en rekke kurs/videokurs du selv kan ta når du føler for det. Alle disse er gratis og du trenger heller ikke å registrere deg for å få tilgang til kursene. Her finner du kurs om stress og studiemestring, angst, fobier og depresjon for å nevne noen. Studenthelse er noe bør ta alvorlig – disse kursene har lav terskel og høy verdi!

 

Student tannlege Tannlege

  Kristian Ottosens hus, Problemveien 9, 0313 Oslo

Å gå til tannlegen kan fort bli en kostbar affære, men med SIOs tannlegetjeneste kan man ta den årlige sjekken og rensen man utsetter hvert år fordi det er så dyrt – til en overkommelig pris. En undersøkelse, 2 røntgen-bilder og en enkel rens til den nette sum av 700 kr. De tilbyr en rekke behandlinger, se egen prisliste for oversikt: https://www.sio.no/helse/tannlege/prisliste

 

Seksuell helse student Seksuelt overførbare infeksjoner
Drop-in-testing for klamydia, gonoré, HIV, syfilis og hepatitt er gratis. De tilbyr også gratis kondomer. 

Se mer om priser på SIOs hjemmeside: https://www.sio.no/helse/lege/priser

 

 Teststasjon Covid-19

Coronatest

Studenter tilknyttet SIO kan bestille time for testing. Testen er gratis. Det er ulike kriterier for testing, les disse her; https://www.sio.no/helse/covid-19

 Teststasjonene finner du på Blidern og på OsloMet. 

 Åpningstider Blindern 
Mandag, onsdag og fredag kl. 08.30-15.00.
Tirsdag og torsdag kl. 08.30-22.00.
Vi har stengt i lunsjen kl. 11.30-12.00.

 

 Åpningstider OsloMet 
Mandag, onsdag og fredag kl. 09.00-14.30.
Vi har stengt i lunsjen kl. 11.30-12.00

 

Digital legehjelp

Som student er tidsklemma et reelt problem og man utsetter ofte legebesøk fordi man ikke har tid (og penger). Nå kan man ta legekonsultasjonen skriftlig eller over videochat og få resepter forløpende. Her er et utvalg av bedrifter som tilbyr denne tjenesten:

Legevisitt.no

Maja.no 

Volvat.no 

Hjemmelegene.no

Kry.no

 

Tannlege

Student tannlege

Det er ikke bare SIOs tannleger som tilbyr rimeligere tannhelsetjenester. De fleste tannleger tilbyr studentrabatt, men noen er vesentlig billigere enn andre. Vi har valgt å liste opp de vi mener tilbyr de beste prisene:

Tannlegehøyskolen (Det odontologiske fakultet)

 Geitmyrsveien 71

Som pasient ved det odontologiske fakultet blir du behandlet av tannlegestudenter som blir veiledet av instruktørtannleger – så det er ingen grunn til bekymring! Denne tjenesten har vi selv benyttet oss av og vi kan forsikre deg om at du er i trygge hender. Det er som å være hos en helt vanlig tannlege – bortsett fra at prisen på en vanlig tannlegebehandlig ikke kan sammenlignes med prisen du betaler her. Et røntgenbilde koster for eksempel 70 kr. Se link nedenfor for oversikt over alle behandlinger og priser.

https://www.odont.uio.no/tjenester/publikum/pasientbehandling/generelle-takster-pasientbehandling.html

Tannlegene Vatne

Klingenberggata 5

Hos tannlegene Vatne får du som student 50% rabatt på første undersøkelse, samt 40% studentrabatt på all oppfølgende behandling.

Priseksempel: 

Undersøkelse, røntgen, puss og enkel rens – 350 kr

Tannfarget fylling, 1 flate – 570 kr

Trekking av tann – 1200 kr 

Se prisliste på hjemmesiden til Tannlegene Vatne for mer informasjon om studentpriser.

Nydalen tannlegesenter

  Sandakerveien 114 B, 4 .etg

Nydalen tannlegesenter tilbyr 30% på første behandling til alle nye pasienter og 15% studentrabatt.  Se hjemmeside for mer informasjon: 

https://nydalentannlegesenter.no/priser/

Dentalia 

Nydalsveien 33

Dentalia tilbyr alle studenter ved BI Nydalen 20% på første behandling. Perfekt om man ønsker en enkel rens eller sjekk. Her møter du hyggelige ansatte i topp moderne lokaler som (nesten) får deg til å føle at du er på besøk hos en venn. Se hjemmeside for mer informasjon:

https://dentalia.no/prisliste

Fysioterapi

Stiv i nakken etter å ha sittet time etter time med nesa dypt ned i bøkene? Kanskje du har sovet litt feil? Fortvil ikke, hjelpen er nær! 

 

OsloMet – institutt for fysioterapi

Pilestredet 44, Elisabeth Lampes hus, 4. etasje. Inngangen er på venstre side av bygget. 

Hos institutt for fysioterapi ved OsloMet er det studenter som står for undersøkelse og behandling, nøye veiledet av erfarne fysioterapauter. De behandler mange, ulike typer diagnoser som blant annet: vondt i ryggen, stivhet og spenninger i kroppen, leddsmerter og vondt i knærne for å nevne noe. 

Undersøkelse og behandling koster 50 kr per gang. Denne prisen er ikke sammenlignbar med noen andre klinikker i Oslo og for deg som student kan ikke prisen lengre være en unnskyldning for å ikke gå til fysioterapaut. Du er også med på å støtte andre studenter og blir som pasient en viktig del av studiet deres. Vinn-vinn! 

 

Studentklinikken Høyskolen Kristiania

 Prinsens gate 9, 0153 Oslo. Henvend deg alltid i Besøksresepsjonen før konsultasjonen.

Hos Høyskolen Kristiania behandler de pasienter med akutte og langvarige skader/plager men kan også hjelpe til med forebyggende tiltak. Det er studentene som foretar konsultasjon og behandling, men det er alltid en erfaren veileder tilstede. 

Priser:

Første behandling – 150 kr

Oppfølgende behandling – 100 kr

 

Trening 

 

SiO Athletica

  Nydalen, Vulkan, Centrum, Kringsjå, Blindern, Domus (Ullevål)

SiO Athletica tilbyr over 300 gruppetimer i uken (begrensinger per dags dato grunnet Covid-19),frie vekter, cardio, styrkemaskiner, seks ulike treningssentre du kan benytte deg av, svømmehall (Domus), kurs, personlig trener og ikke minst – medlemsskap til studentpris. 

Priser:

Per måned med 12 måneder binding:

Student UiO – 175 kr

Student SiO (læringssted med avtale) – 199 kr

Student SiO (læringssted uten avtale) – 355

Per måned uten binding: 

Student UiO – 199 kr

Student SiO (læringssted med avtale) – 225 kr

Student SiO (læringssted uten avtale) – 385 kr 

Fitness24seven

 Bjerke, Grünerløkka, Haugenstua, Mortensrud, Storo, Stortorvet, Veitvet

Fitness24seven tilbyr døgnåpent senter, personlig trener, cardio, frie vekter, styrkemaskiner og jentegym (kan variere fra senter til senter)

Pris: 

199 kr per måned (+ startavgift 249 kr) 

FitnessXpress

Innspurten 16G (ved Helsfyr)

FitnessXpress tilbyr cardio, frie vekter, styrkemaskiner, personlig trener og kroppsanalyse. 

Pris: 399 kr per måned (12 måneder bindingstid)

Adgangskort/bånd – 200 kr 

 

Bare trening

Bare trening student  Haugerud, Kalbakken, Romsås, Sinsen

Bare trening tilbyr – bare trening (frie vekter, styrkemaskiner, cardio) samt personlig trener. 

Pris: 259 kr per måned (ingen bindingstid) 

Adgangskort – 199 kr

 

Fresh Fitness

Fresh fitness student  Carl Berner, Ensjø, Grønland, Hauketo, Majorstuen, Ryen, St Hanshaugen, Storo, Ullevål

Fresh Fitness tilbyr gruppetimer, frie vekter, styrkemaskiner, cardio og personlig trener. 

Pris: 

Basic – 259 kr (kun et senter). 

Flex – 299 kr (tren hvor du vil)

Fresh gruppetimer – 329 kr

Fresh smart – 379 kr (ta med en venn på trening. Du kan ta med samme venn hver gang om du vil. Om man er to som spleiser på dette medlemsskapet så betaler man 189,5 kr per person i måneden.)

Medlemsbånd – 100 kr 

 

Alternativ trening

Trening kan også være helt gratis! Du må ikke trene på et helsestudio for å være en aktiv student – Oslo har et hav av treningsparker, trapper og marka du kan benytte deg av. 

Tufteparken

Trening student  Kollenparken, Skullerud, Lambertseter, Sørengkaia, Filipstad, Tinkern, Kristparken, Naboparken, Løren, St Hanshaugen, Frognerbadet, Sophus bugges plass, Marienlystparken, Forskningsparken, Tåsen, Torshovdalen, Voldsløkka 

Tulfteparken er et lavterskel-tiltak for egenorganisert idrett og folkehelsen. Parkene består av 9 apparater som er designet på en måte slik at alle øvelser kan uføres av absolutt alle, uansett forutsetninger. Apparatene har stor variasjon av høyder, bredder og avstander – nettop slik at alle kan ha glede av disse. 

Det er et hav av øvelser som kan bli utført her, blant annet – push-ups, utfall, liggende roing, dips, hofteløft, benhev og trening av balanse for å nevne noen. Om man Googler «tufteparken» får man opp bilder og forklaring av hvordan disse øvelsene kan utføres. God trening!

Marka

Lite slår følelsen av en god løpetur (eller gå-tur) i frisk luft! Oslo byr må uendelig med skog og mark, her er noen tips til hvor du kan legge neste ute-økt:

Sognsvann

Lilloseter

Nøklevann

Solemskogen

Vettakollen

Mariholtet

Se en av våre tidligere poster om turer i Oslo HER for flere tips.

 

Frogner stadion skøytebane

Frogner stadion Middelthuns gate 26 (rett ved Frognerparken)

Med minusgrader i lufta og med Oslos første snøfall 20.Oktober er det ikke lenge det er snakk om før man kan snøre på seg skøytene igjen. Vi kan love at du kjenner det i beina etter noen timer med skøyter. Frogner stadion skøytebane har åpent fra 1.November til 15.Mars i vintersesongen. Har du ikke skøyter? Fortvil ikke – her kan du leie hockey- og kunstløpskøyter for 150 kr per dag og hjelm for 50 kr. 

Inngangspris: 40 kr

 
Frivillighetssentralen

Frivillighetssentralen Bydelen du tilhører 

Har du lyst til å være aktiv men mangler utstyr? Ta kontakt med din nærmeste frivillighetssentral! Her kan du leie utstyr gratis eller for en billig penge. 

se www.frivilligsentral.no for å finne din nærmeste frivillighetssentral. 

 
Kom å dans

Kom å dans  Nordpolen skole, Abildsø, Årvoll gård, Grefsen 

Kom å dans tilbyr dansekurs til studentpris! De tilbyr en stor variasjon av dansestiler som for eksempel swing, linedance og salsa. 

Priseksempel: Salsa, seks undervisningstimer- 500 kr (student opp til 30 år)

se www.komogdans.no/oslo for mer informasjon om oppstart av kurs og sted. 

 

Mental helse 

Bøker student Bøker

Bøker for studenter
Student bok 12 rules for life 

12 regler for livet er skrevet av Jordan B Peterson, en anerkjent professor i psykologi. Om du ikke har hørt om han før nå, gjør deg selv en tjeneste ved  å se noen av videoene hans på youtube eller les noen av artiklene han har skrevet. Han har vært en del i media grunnet hans kontroversielle meninger om blant annet religion og feminisme – google han om du er interessert i å vite mer. 

12 regler for livet er en bok der Petersons tar for seg disse 12 reglene, hva disse er og hvorfor. Han skriver på en overbevisende og underholdende måte der han samtidig får til å diskutere vanskelige temaer innenfor psykologi, vitenkap, religion og filosofi. Denne boken får deg virkelig til å tenke. Både informativ og underholdene.

Noen av kapitlene i boken:

Rule 2 – Treat yourself like someone you are responsible for helping 

Rule 7 – Pursue what is meaningful (not what is expedient)

Rule 9 – Assume that the person you are listening to might know something you don´t 

 

student bøker Thinking, fast and slow 

Daniel Khaneman er psykolog og nobelprisvinner i økonomi. I denne boken tar han oss med på en tur gjennom hjernen og forklarer de to systemene som styrer hvordan vi tenker; system 1 og system 2. Han forklarer hvordan vi tenker, at vi ikke kan basere oss på intuisjon og hvordan vi kan ha nytte av å tenke mer langsomt. Ved å lære mer om disse systemene, forstår vi mer om oss selv men også andre og hvordan vi kan ta bedre beslutninger i fremtiden. 

 

The subtle art of not giving a fuck
 
 The subtle art of not giving a f*ck

Har du lyst til å lære deg å gi mer faen? I denne boken skal du lære deg å bli kjent med egne begrensninger, feil, redsler og usikkerheter og på den måten skal finne motet, nysjerrigheten og styrken du søker for å kunne leve ditt beste liv. Denne boken fokuserer mer på det negative og utfordrende aspektet av livet og at vi alle må ta tak i alle unskyldningene vi forteller oss selv for å kunne leve «a f*cking good life».  

 

Anbefaling student bok Å snakke med fremmede

Å snakke med fremmede handler om at vi skal bli bedre til å lese og forstå hverandre. Malcom Gladwell bruker eksempler som avhørsteknikker, psykologiske studier og ansiktsmimikk for å få oss til å forstå hvorfor og hvordan vi feilleser og misforstår verden rundt oss, andre mennesker og oss selv. 

 
Pomodoro teknikken Pomodoro-teknikken (the Pomodoro technique)

Pomodoro-teknikken er en teknikk som skal hjelpe deg å motstå distraksjoner ved å jobbe fokusert i intervaller (kalt pomodoros) på 25 minutter etterfulgt av en fem minutters pause. Dette skal trene hjernen din til å fokusere bedre i korte perioder og på den måten skal du bli mer effektiv. 

Hvordan:

Steg 1 – Lag en «to-do»-liste og velg en oppgave fra listen  

Steg 2 – Sett en timer på 25 minutter  

Steg 3 – Jobb med denne oppgaven (og kun denne) til tiden er ute. Merk av en pomodoro.  

Steg 4 – Ta en fem minutters pause 

Steg 5 – Etter du har merket av fire pomodoros, ta en lengre pause på 15-30 minutter. 

studieteknikk Pomodoro betyr tomat på italiensk. 

 

Binaural beats  Binaural beats 

Det er fem kategorier av hjernebølger:  Delta, Theta, Alpha, Beta og Gamma. Hver bølge er assosiert med ulike aktiviteter eller funksjoner. Ved å høre på den type binaural beats som passer seg best til en valgt situasjon (for eksempel studere – Gamma), er idéen at du skal skal kunne utnytte de kognitive fordelene ved disse frekvensene på best mulig måte. 

Aplha er assosiert med arbeidshukommelsen og koordinasjon og Gamma er assosiert med fokus og kreativ tenkning. Begge disse frekvensene kan være nyttige om man ønsker å fokusere bedre eller om man skal løse et komplisert problem. 

Du finner ferdige spillelister på både Youtube og på Spotify. 

Én kommentar

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *